2021: de 500 jaar van de belegering van de Burcht van Logne

500 jaar geleden, op 1 mei 1521, viel de Burcht van Logne onder het kanonvuur van keizer Karel V na een belegering van 12 dagen.

Verbrand, geplunderd en uiteindelijk ontmanteld, is het weggezonken in een lange periode van vergetelheid, tot zijn herontdekking aan het einde van de 19e eeuw. Wat blijft er over van de Lognards, de laatste bewoners van het kasteel? Wie waren zij? Wat dachten ze? Wie waren zij? Wat dachten ze? Waar luisterden ze naar? Wat aten ze? 500 jaar later herdenkt het Domein van Palogne de belegering en nodigt u uit om terug in de tijd te gaan!

Deze afspraak met de geschiedenis van Logne wordt deze zomer voortgezet: meer informatie volgt zeer binnenkort.
Eén ding is zeker: het team van het Domein bereidt vele verrassingen voor die jong en oud zullen bekoren!

De strip “De Assen van Logne”
getekend door Michel Pierret

“De Assen van Logne”is het verhaal van Raimon en Loïse, twee personages die je meenemen naar 1521, in het hart van hun avonturen en de belegering van de Burcht van Logne! De kans om in de vorm van een fictie de laatste momenten van het kasteel te ontdekken, en om een glimp op te vangen van hoe het leven eruit had kunnen zien in 1521.

Uitgavedatum (NL): 1 juli 2021

Prijs : 15 €

Het boek ” De burcht en het Museum van Logne in verhaal “

De Boerderij van de Bouverie in Vieuxville herbergt een zeer unieke archeologische collectie: alle ontdekkingen die aan het licht kwamen tijdens de opgravingen van de Burcht van Logne en de begraafplaats van Vieuxville. Dit boek nodigt u uit om de essentie van de collecties van de Burcht van Logne Museum, de ontdekkingsplaatsen, maar ook de missies van het team dat verantwoordelijk is voor de bescherming, de studie en de verbetering van dit kostbaar erfgoed te ontdekken.

Uitgavedatum (NL) :1 juli 2021

Prijs : 12 €

Het receptenboek ” Feestmalen in het kasteel van Logne.”
geschreven door Pierre Leclercq

Als de opgravingen die zijn uitgevoerd in de Burcht van Logne, met name in de 56 meter diepe put, archeologen in staat hebben gesteld veel overblijfselen op te graven, waaronder serviesgoed en keukengerei, hier nodigt Pierre Leclercq u uit om de functionele en symbolische context van hun gebruik beter te begrijpen. Hij onthult ook hoe je vijftien goede recepten kunt maken die misschien in gebruik waren aan de tafel van de heren van Logne vóór de noodlottige datum van de laatste belegering van het fort, op 1 mei 1521. Kook “zoals in de dagen van het beleg” en ontdek een verbazingwekkende keuken, vooral met zijn rijkdom aan kruiden.

Uitgavedatum (NL) :1 juli 2021

Prijs : 12 €

Een bijzonder kaartspel 1521-2021

Dit kaartspel is gemaakt ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de belegering van de Burcht; speel met opmerkelijk geïllustreerde kaarten met de beeltenis van personages die betrokken waren bij het beleg van 1521, zoals Karel V en de prins-bisschop van Luik aan de kant van de overwinnaars, of Robert II de la Marck en Francis I aan de kant van de overwonnenen.

Uitgavedatum (NL) : april 2021

Prijs :7,50 €

Een speciaal bier: de “1521”

Na het uitbrengen van “La Lognarde”, een blond bier (5%) met de afbeelding van een vrouwelijke krijger, zal 2021 de gelegenheid zijn om een nieuw bier aan te bieden – dit keer donker – gebrouwen op bestelling en met een onderscheidende en originele smaak! Geïllustreerd met een felle landsknecht, zal de “1521” worden aangeboden om te proeven in de Taverne van Palogne.

Prijs : 3,50 € / 33cl of per pak van 4 : 14 €

Speciale dank aan de Provincie Luik, aan de Federatie Toerisme van de Provincie Luik, het Waals Gewest en de GREOVA voor hun voortdurende steun.

Ook dank aan onze sponsors, die ondanks de vele aanpassingen, besloten hebben ons in dit avontuur te steunen.

Albert Palange

ELR Hollange

VIERA, Marchandisse et associés

Garage Man Godefroid

André Herman

Hombert toitures sprl

Delvaux